Hypotéky

Odklad splátok úverov: SCHVÁLENÝ. Ako oň požiadať?

3. apríla 2020 bola schválená kľúčová dohoda medzi bankovým sektorom a vládou ohľadom možnosti odložiť si splátky úverov z dôvodu koronavírusu. 07.04.2020 bol zákon schválený parlamentom a v najbližších dňoch oňho budú môcť požiadať prví klienti. Odklad splátok nebude automatický a bude oň potrebné požiadať. 

Vzor tlačiva nájdete na konci článku. Odkaz na schválený zákon nájdete TU.

Akých úverov sa odklad splátok týka?

Toto opatrenie týka hypotekárnych a spotrebných úverov pre občanov, živnostníkov a malé a stredné firmy do 250 zamestnancov. Zároveň bol schválený odklad leasingov na 3+3 mesiace. Odklad sa netýka kreditných kariet a povolených prečerpaní (kontokorent).

Bude to znamenať negatívny zápis v úverovom registri?

Veľmi dôležitá informácia – nebude. Práve touto vyrokovanou dohodou medzi vládou a bankovou asociáciou bude zabezpečené, že banky tento odklad nebudú reportovať ako negatívny záznam do úverového registra. Štandardne sa totiž každé omeškanie zasiela ako negatívny zápis a ten ostáva v registri počas obdobia 5 rokov. Takýto negatívny zápis výrazne skomplikuje klientovi cestu ku novému úveru alebo výhodnému refinancovaniu toho existujúceho. Pre lepšiu predstavu ako takýto výpis z bankového registra s negatívnym záznamom môže vyzerať, pripájam ukážku.

Na ako dlho si môžete odložiť splátky?

Splátky hypotekárnych a spotrebných úverov si budete môcť odložiť od 1 do maximálne 9 mesiacov. Rozhodnutie o dĺžke odkladu je na klientovi a môže oň požiadať kedykoľvek počas trvania mimoriadneho stavu súvisiaceho s koronavírusovou pandémiou na Slovensku. Pri leasingu pôjde o obdobie 3 mesiacov s možnosťou predĺženia o ďalšie 3 mesiace. Pokiaľ ste mali úver poistený v banke, tak platby poistného by mali pokračovať naďalej a ich by sa odklad týkať nemal.

Bude tento odklad schválený každému?

Nie. Odklad nebude schválený klientom, ktorí mali v čase podania žiadosti v posledných 30 dňoch negatívny zápis v úverovom registri, teda tým, ktorí boli v omeškaní s úverom už pred vypuknutím pandémie na Slovensku a splátky nezaplatili. Ak teda ste už dnes v omeškaní, zvážte možnosť splátku doplatiť a až tak následne žiadať o oficiálny odklad. Rovnako nebude odklad umožnený klientom, ktorí boli ku 29.02.2020 u rovnakého veriteľa v omeškaní dlhšom ako 30 dní so splátkami na inom úvere v sume nad 100€, prípadne klientom so zosplatnenými úvermi. Zvyšným klientom bude tento odklad do 30 dní schválený.

Bude to úplne zadarmo?

Nebude. Samotné požiadanie o odklad splátok je bez poplatku. Treba mať ale na pamäti, že úver bude naďalej úročený. Úročené bude teda aj obdobie odkladu a v konečnom dôsledku klient zaplatí na úrokoch banke viac. Preto odporúčam zvážiť na ako dlho a či vôbec o tento odklad požiadať. 

Ako sa bude dať požiadať o odklad?

Žiadosť sa bude podávať prostredníctvom elektronického formulára. Ten klient zašle do banky či už cez svoj internetbanking, mobilnú bankovú aplikáciu, mail, prípadne listom alebo osobnou návštevou banky. Tej sa skúste pre dobro svoje aj pracovníkov bánk momentálne radšej vyhnúť.

Čo sa stane so splátkami po ukončení epidémie?

Klient bude mať na výber. Bude si môcť splátky navýšiť, aby zachoval pôvodnú splatnosť alebo sa odložené splátky presunú na koniec obdobia splácania, čím sa samotná splatnosť predĺži. O presných možnostiach je vás veriteľ povinný informovať do 2 mesiacov od schválenia odkladu.

Mám teda využiť túto možnosť a požiadať o odklad splátok?

S touto otázkou sa na mňa v poslednom čase obracia veľa ľudí. Neodporúčal by som to robiť plošne. Ak máte dostatok finančných rezerv a váš príjem sa v dôsledku krízy výrazne neznížil o odklad nežiadajte. Ušetríte aj niečo na úrokoch. Ak sa vaša situácia v najbližších mesiacoch zmení, budete môcť o odklad požiadať neskôr. Ak sa ale vaša finančná situácia už výrazne zhoršila, tak je toto riešenie presne pre vás. Toto rozhodnutie môže byť lepšie, ako výber peňazí z dlhodobých investícií či rušenie životného poistenia. Práve to môže byť za chvíľu produktom, ktorý vás a vašu rodinu podrží.

V prípade otázok sa obráťte na svoju banku alebo finančného sprostredkovaľa, určite vám radi pomôžu. Vzhľadom na očakávaný nápor v bankách sa obrňte trpezlivosťou, aj bankoví pracovníci robia čo vzhľadom na situáciu a skrátený pracovný čas na pobočkách môžu. Verím, že to všetci spoločne a s pochopením zvládneme. 

VZOR TLAČIVA

Zdroj: vlastné spracovanie, Zákon č. 67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti  so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19

Zdroj obrázkov: Register bankových úverov

Finančné služby poskytujem už od roku 2010. Pod pojmom financie nevnímam len zmluvy o finančných produktoch, ale hlavne klientov, ktorí za mnou prichádzajú z rôznych oblastí a s rôznymi požiadavkami. Verím, že správny manažment osobných financií je v živote dôležitý hlavne preto, že nie je najdôležitejší. Život je plný nepredvídateľných udalostí, ktoré vieme zvládnuť lepšie, ak sme finančne zabezpečený.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Keď výška úrokov neodradí: Je vhodný čas na kúpu bytu?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 08.12.2023

Poistenie

Potrebujete životné poistenie? Prečo si ho radšej uzavrieť do konca roka.

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 18.11.2022

Osobné financie

Koniec ktorých eurocentoviek platí od 1. júla 2022?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 01.07.2022